Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2017 09:27 - Пробуждане на ересите
Автор: otrudeni Категория: Други   
Прочетен: 10715 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2017 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                     Пробуждане на ересите

Преди около три години   в и без това наситеното с култове и секти религиозно пространство в България, се появи поредното религиозно недоразумение с гръмкото име „Пробуждане”.
На раждането на новото ултрахаризматично църкве, бабува не някоя случайна, селска знахарка, а  Бени Хин – няма нужда от коментар.
Понеже ми е омръзнало от подобни култове - еднодневки, не му обърнах внимание...
И сега нямаше да се занимавам с него, ако мой приятел от детинство не започна възторжено да ми хвали проповедите на пастора на „Пробуждане” - Максим Асенов.
Изгледах няколко клипа с проповеди на въпросното лице и се хванах за главата от чутото...
Артистично поднесен буламач от стари и по-нови ереси, откровени глупотевини и свободни съчинения, обилно полят с „еймен”, „халелуях”, „тука ли сте”,  и прочее овчарски подвиквания!
   
Не познавам лично Максим и нямам лични мотиви за тази статия.
Интересът ми е единствено богословски и за мен като човек видял появата и изчезването  на редица религиозни култове в България, явлението „Пробуждане” не е изненада, както няма да е изненада и неговото „заспиване” .
Подобно на другите преди него - „Войни на Христа”, „ Слово на живот”, Прелом-АРЦ, Училището на Кийт де Майо, Тракийската църква и т.н. , след „Пробуждане” ще останат  разбити илюзии  и отпаднали от „вярата” хора.

Тъй като си подбирам компанията и не бих губил ценно време да ходя на шоупрограмите на „Пробуждане”, за анализ и доказване на еретичните учения на Максим Асенов, ще използвам негови проповедите, качени на официалната му страница в Ю Тюб. 

„Свръхестествено” №1 [1]

Както е обичайно за представителите на  „Слово на вяра”, Максим от самото начало набляга на „преизобилния живот”, уж обещан ни от Бога.
За евангелието на просперитета има достатъчно литература, Д.Р. Макконъл в книгата „Друго благовестие”и  Джъстин Питърс в поредица от клипове  изобличават лъжите на движението „Слово на вяра”, а аз ще се фокусирам кокретно върху някои ереси, проповядвани от Максим Асенов

Само в една проповед, за по-малко от 25 минути, „лекторът” поднася на своите слушатели поне три доказани и отхвърлени от Църквата еретични учения:

Ерес №1 Трибожието

Трибожието е учение типично за американските култове от XIX и XX век, например „Църква на Исус Христос и светиите от последните дни” (мормони, Движение „Слово на вяра” и др. .

Учението на Църквата за Светата Троица казва:

Съществуват в един Бог три лица (ипостаса, образа)
Бог е съвършен Дух, Един по съществото си, а троичен в лицата - Отец, Син и Свети Дух.
Те образуват от себе си Троица единосъщна и неразделна.
 Този триединен Бог всичко съдържа в своята власт и всичко управлява.
 Той е създателят на небето и земята и на всичко  видаимо и невидимо.

Какво казва Максим Асенов за Светата Троица?
През цялото време той разглежда Триединният Бог като съюз на три независими, самостоятелни личности със собствени емоции, мнение, чувства, воля, интереси и т.н.
Единствената причина тези три божества да не се скарат и изпотрепят е, че ги свързва „вечната любов”.

 23:10
„Най-важното, което трябва да положим като основа, започвайки, е да кажем, че Святият Дух е личност... той е личност, която има емоции,има мнение, има чувства, има воля, има неща, които харесва  и неща, които не харесва , има местаа, които харесва и места, които не харесва, има хора, които харесва и хора, които не харесва...има приятели-близки и далечни, има интереси.”

17:50
„Как може три личности да са в такова единство... Единството на Троицата идва от вечната любов”?”

След като един път се е подхлъзнал по наклонената плоскост на незнанието и непознаването на Бога, логично Максим се оплита в следващата ерес „описваща” взаимоотношенията в Троицата :

Ерес №2 –Арианство

Арианството е антитринитарен възглед, поддържан от последователите на Арий- презвитер от Александрия. Арианите отричат, че  Исус Христос и Бог  Отец имат една и съща природа н разглеждат Сина като създадено същество, по-нисше от Отца. Първият никейски събор (325) след много спорове осъжда арианството и го обявява за ерес.

Основните положения в учението, защитавано от Арий, са следните:

  1. Словото (Логос) и Бог (Отец) не са единосъщни;
  2. Синът (Словото) е първото и съвършено създание или творение Божие;
  3. Световете ("вековете") са били създадени чрез него, така че той е съществувал преди всички векове; но най-напред, преди Бог Отец да го сътвори, Синът не е съществувал.

 
В днешно време идеите на  арианството са възприети от  „Свидетелите на Йехова” и останалите гностични култове и учения .
Съмнявам се, че Максим Асенов би отрекъл божествеността на Христос, но ето какво казва:

16:33
„Ако ние отидем в Евангелието на Йоан, първа глава, ние ще видим , че Бог откри на Йоан, че светлината, която излезна е Синът... тука ли сте?
И ние виждаме още в първите стихове на Битие, виждаме Богът на Библията-богът , в коийто вярваме, като триединен бог, ние виждаме Бог, който казва, словото, което излиза и Духът, който се носи”

25:15
Защото преди да има Слово, преди Бог да каже ”Да бъде светлина”, Святият Дух вече се носеше по лицето на водата”

 Казаното от Максим, че светлината от Битие 1:3 е Исус-Словото-светлината от Йоан 1:1-5 означава, че Исус е сътворен  след сътворяването на земята.
Това означава, че Исус не  е Бог, не е преди вечността, не е Творецът, чрез който стана всичко и изобщо не е Логосът...
Това пък влиза в пряко противоречие точно с Йоан 1:1-5, което Максим също цитира.
Очевидно е, че не знае, нито какво говори, нито какво вярва.
Все пак е една идея по-напред от ментора си Бени Хин който заяви в НДК, че „ Той (Исус) не беше (Божий)  Син, докато не стана човек”[4](15:15)

С това изцепките на „лектора” не свършват. В продължение на повече от десет минути, Асенов обяснява как Исус не е успял да промени учениците си, но пък Светият дух е успял...

7:25
„Исус беше в продължение на три години със своите ученици и Той не успя да ги промени”


Да се твърди, че Спасителят на света, Божият Агнец, Въплътеният Логос, Алфа и Омега, Първият и последният и Живият не е успял в нещо  е безумно богохулство, равносилно на отричането на Бога!
Боговъплъщението на вечния Логос - Богочовекът Исус Христос, е единствената възможност за оживотворяване на човека, но то се случва в Христос, по благодат. Всичко което е можело да бъде направено, е сторено в Христос.

Ерес №3 Несторианство


 Несторианството е ерес от  V век, наречена  на Несторий, сирийски духовник,  патриарх на Константинопол, чиито последователи  смятат, че личността на Исус Христос обединява две самостоятелни природи – човешка и божествена. Те смятат също, че само човешката природа на Христос страда при разпятието, докато божествената е всемогъща и остава незасегната от него.
Какво общо има Максим с тази ерес?
Нека чуем какво  обяснение дава той за „неуспеха” на Христос да промени учениците си:

10:45
Работата е там, че измерението, което Исус донесе на земята е Емануил-Бог с нас...но Бог да бъде между хората за три години и половина, НЕ УСПЯ да промени тези дванадесет човека”

За да ни стане ясно за какво става дума, добре е да чуем казаното от 10:10 до около 15 минута.
Всичко, казано в този период от време е в смисъл, че понеже Исус е бил „Бог с нас”-Бог като човек, плътското Му естество не е успяло да промени учениците, понеже самият Исус не е имал  силата, тъй като „Божията сила е Святият дух”.
Типично несторианско заключение.
........

Няма нищо ново под слънцето!
 След като в такъв малък период от време, се казаха толкова много ереси,  учението,  проповядвано  в „Пробуждане”, е повече от ясно - ерес до ерес.
Аз не съм убеден, че Максим Асенов вярва във всички тези заблуди.
Очевидно е, че му липсват основните богословски познания и само повтаря лъжите на своите ментори. Достатъчно е да чуем Бени Хин в НДК[4], за да разберем кого копира Максим.
Ако има нещо положително в  явлението „Пробуждане”, това е, че старите вълци в овчи кожи, които преди 25-27 години изпоядоха СЕПЦ и Божиите църкви, усетиха на свой гръб острите зъби на младите, настървени вълчета.
 Някои вече им дадоха път, другите ще бъдат изпохапани до смърт.
А овцете?
 Тях вълците ги яли!
................................
[1] https://www.youtube.com/watch?v=oC8d5luBxNQ
[2
] https://rado76.files.wordpress.com/2012/03/drugo-blagovestie.pdf
[3
] https://www.youtube.com/watch?v=xXCbcBRj06E&t=317s
[4]
https://www.youtube.com/watch?v=hL9VYZaF3fw&list=UUCVOXgguMUtH82ihLowKShw




Гласувай:
1



1. lexparsy - Благодаря за все още по-неприятната от ден на ден информация
23.12.2017 02:45
Съпричастен и ужасен съм приятелю от това, което споделяш.
и мисля че със свободата на вероизповеданията в България и не само Нарочно и Фатално се злоупотребява... Всеки ден виждам жертвите и жалко че това са най-вече млади хора...
Трябва не да се говори за това, а да крещим и да излезем срещу този духовен геноцид.... ще се поправя а на все още търсещите хора трябва да се Говори!!!
цитирай
2. ernest - Бени Хин, че е Менте 100%, ама тоя Максим
16.06.2018 12:39
кой го знае. Те нещата трябва да се наблюдават по-обстойно, но за сега не съм му обръщал внимание да го попреслушам. Нали ви е яно, че едва ли е запознат с учението на несторианството, което се разпространявало на изток и стигнало до Индия. А понякога зависи как ще се тълкува дадено нещо и трябва да се следи цялата мисъл, така, че е добре да се дават линкове. Мисля че веднъж гостуваше в местната петдесятна църква с подкрепата на местния пишман-пастор, който не се срамува да си признае, че тежи 160 кг. живо тегло от десетина години. Ранните християни сигурно всички са били от 120 кг. нагоре. И въпросния проповедник на турне с нищо не ме впечатли. На по-обикновените ереси вече до толкова съм им свикнал, че не им обръщам дългосрочно внимание, максимум в рамките на няколко дни.
цитирай
3. rosenbosen - Малко се говори за това
17.12.2018 12:33

Един съвсем страничен повод от вчера върна името на Максим Асенов в полезрението ми. Сигурно мина повече от година откакто за пръв и последен път изгледах два видеозаписа на църквата "Пробуждане" и приключих с интереса си към тях. Но ето, че въпросната случка от вчера ме накара да погледна какво се случва с този човек и водената от него църква. Та гледам аз и не вярвам на очите си. Резултатите от търсенето в Google наподобяват 100% мулти левъл маркетингово мероприятие. Стотици и дори хиляди уж различни страници повтарят едни и същи неща и се препращат взаимно. Между първите 300 резултата имаше само два линка, които не са свързани с Maksim Asenov International.

Без да съм IT специалист мога да си представя какъв ресурс е необходим (човешки и финансов), за да може каквъвто и да е продукт да се позиционира по подобен начин. Тоба пък поражда в мен много други въпроси, освен споменатите в публикацията по-горе.
цитирай
4. hristo3 - за ересите
28.06.2019 16:38
До колкото съм чул те проповядват и събират 10-тък по Старият Завет а това си е пак проклетия под Закона. Господи , молиме Те, разобличи вълците и опази овците Си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: otrudeni
Категория: Други
Прочетен: 318501
Постинги: 80
Коментари: 78
Гласове: 116
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031