Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2018 00:47 - кратка история на девиза „Свобода или смърт“
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4753 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Свобода или смърт“ image
Няма българин, който да не е виждал знамената от Априлското въстание през 1876 г. с извезаната фраза „Свобода или смърт“. Но откъде се появява там? Наша хрумка ли е, или е заемка от други? image За първи път изразът „Свобода или смърт“ се среща в поемата „Горски пътник“ на Георги Сава Раковски от 1857 г.: „Златна зелена светла хоръгва//С’ една странъ „Свобод’ или смърт!!!“//Страшны вид лъвов изобразява// С’ друга странъ „Бог с’ нами напред!!!“. Най-вероятно е зает от популярния лозунг от гръцката борба за освобождение от 1820 г., който по-късно става и национален девиз на Гърция. Нещо повече – гърците приемат, че деветте ивици на знамето им символизират деветте срички на фразата – на гръцки. image Но тази фраза не е и гръцка – те също я заемат. Възможно е да идва от вестника на френския революционер и публицист Камий Демулен. Първият брой на Le Vieux Cordelier („Старият кордилиер“) от 5 декември 1793 г. носи заглавието Vivre Libre ou Mourir („Живей свободен или умри“). По това време и прословутият лозунг, приписван на Антоан Франсоа Моморо – „Свобода, равенство, братство“, е четирисъставен – „Свобода, равенство, братство или смърт“. По-късно обаче думата „смърт“ отпада заради асоциациите с якобинския терор. По-вероятно обаче е фразата да е вдъхновена от финала на прословутата реч на Патрик Хенри – политик и губернатор на Вирджиния, произнесена в Ричмънд на 23 март 1775 г. „Дайте ми свобода или ми дайте смърт“ (Give me Liberty, or give me Death!). Любопитно е, че самата реч е публикувана чак през 1816 г. от юриста Уилям Уърт – 17 години след смъртта на Хенри. Поради това има немалко съмнения дали наистина Хенри е произнесъл тази фраза, или е добавена като ефектен финал от самия Уърт. От друга страна, през 1775 г. фразата „Свобода или смърт“ се появява за първи път и върху знаме – това на минитмъните от Кулпепър, Вирджиния, през 1775 г. image Корените на фразата „Свобода или смърт“ обаче като че отиват още по-далеч в годините. Някои учени предполагат, че изразът от речта на Хенри може да е парафраза на реплика от пиесата „Катон“ на английския писател и политик Джоузеф Адисън, създадена през 1713 г.: „Не е време да се говори за каквото и да е друго освен за окови и завоевания, свобода или смърт“ (действие II, картина 4). Тази пиеса е била популярна тогава и е била позната на дейците от Американската война за независимост. А само година след появата й – през 1714 г., Барселона е обсадена от испанския крал Филип V. Защитниците на града издигат черно знаме с надписа Viurem lliures o morirem („Ще живеем свободни или ще умрем“). Иронично е, че подобен е и девизът на тези, срещу които са се бунтували българите – по време на войната за независимост 1919-1923 г. турското съпротивително движение издига лозунга Ya istiklal ya ?l?m – „Независимост или смърт“. image източник https://kafeneto.wordpress.com



Гласувай:
13



1. shtaparov - Аз бих казал, че девизът е общочо...
17.09.2018 13:32
Аз бих казал,че девизът е общочовешки понеже има още по-стари данни които сочат,че някои народи са го прилагали на дело и така са вдъхновили теоретиците на свободата да го изпишат с думи. Най-старият пример за практическото прилагане на този девиз,с който аз разполагам е самоубийството на последните оцелели защитници на еврейската крепост Масада (73 г. от н.е.)- те са предпочели смъртта пред алтернативата да изгубят свободата си. Българите също са прилагали този девиз на дело,без да знаят нищо за защитниците на Масада- цялата страна е пълна с легенди за момичета,които са предпочели да се хвърлят от някоя скала в пропастта или в морето и да умрат свободни,вместо да станат турски робини. Затова тук в началото е делото- словото е дошло после,за да опише делата на хилядите хора,които са загинали за да опазят свободата си. Но дори да не бяха тези примери пак можем да посочим дела,които се родеят много с тях- това са делата на всички въстаници против робството в това число на Спартак и на много безименни египетски роби в това число на нашите въстаници на Петър Делян,които са рискували живота си за свободата и така са приложили същия девиз на дело. Дали са го изричали и на думи това е друг въпрос,но за част от случаите не се съмнявам че е така,понеже те са имали същото мислене като нашите борци за свобода.
цитирай
2. barin - Здравей, Диданов. Добра тема си ...
17.09.2018 18:39
Здравей, Диданов. Добра тема си пуснал на рождения си ден. Честито със закъснение, имах чести дежурства и два дена не влизах в интернет. Изразът е наш девиз, но взет от преди, не съм сигурен точно откъде. Благодаря, че написах, за да прочетем, защото и други няма да знаят.Поздрави!
цитирай
3. didanov - здравей Щапаров
17.09.2018 20:42
да съгласен съм, че става дума за общочовешки девиз, макар доскоро да го асоциирах с нас българите.Поздрави!
цитирай
4. didanov - мерси барин
17.09.2018 20:43
темата стана малко случайно покрай предишния постинг за "Съединението прави силата", но е хубаво да се знае, поздрави :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2906182
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?