Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2007 08:32 - Какво предпочитате-филма или книгата?:))
Автор: anubhis Категория: Изкуство   
Прочетен: 11568 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2007 10:22


Постинга на кенди ме наведе на тези размисли рано сутринта:))
кое е за предпочитане според вас-да прочетете книгата и после да гледате филма по нея или обратно?
има и филми,по които после са направени книги,но според мен това си е загуба на време:))а според вас? ето ви едно малко списъче:

книги,които са прекрасно екранизирани според мен:

Зеленият път(Стивън Кинг)
Изкуплението Шоушенк(Стивън Кинг)
Властелинът на Пръстените(Толкин)(За последната част имам малко забележки:))
Желязната маска(Дюма-баща)
Книга за джунглата(Киплинг)
Богат-беден(Шоу)
Кръстникът(Пузо)
Граф Монте Кристо(Дюма-баща)
Клетниците(Юго)-и версията с Жан Габен,и холивудската версия с Лиъм Нийсън
Хари Потър

има и още,но в момента не се сещам:))

книги с неуспешни екранизации:

Убежище(Дийн Кунц)
Шифърът на Леонардо
Тримата мускетари-нито една версия не успя да ме грабне:))
Дамата с камелиите(Дюма-син)
и повечето романи на Кинг


Ще се радвам да видя и вашите мнения по въпроса:)) 


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. diesirae - Усещането на книгата
29.11.2007 09:29
Човешкото съзнание е така устроено, че при повечето хора зрителните образи взимат надмощие независимо за какво става въпрос. Затова аз винаги предпочитам книгата преди филма. Така можеш да си създадеш своя представа независима от тази на режисьора на филма. После, когато гледам, ми е много забавно, защото мога да открия как създателите на филма са вмъкнали в образите всеки детайл...

Обичам много нестандартните екарнизации, като "Хамлет" пренесен в 19в. и "Големите надежди" с Ани Банкрофт, Итън Хоук и Гуинет Поутрол ако се не лъжа
цитирай
2. tvoqsam - филма според мен
29.11.2007 09:32
ти дава нечие виждане за нещата (сценарий, режисура), а в книга сам разгръщаш фантазията си. За
жалост поради липса на време предпочитаме филмите. :))
цитирай
3. anubhis - diesirae:))
29.11.2007 09:58
и аз харесвам нестандартните екранизации,затова ми допада "Ромео и Жулиета"с Леонардо ди Каприо,въпреки,че не го тача много като актьор:))Класическите версии също не са лоши,особено на Хамлет с Лорънс Оливие:))а и тази на Мел Гибсън ми допадна-доста налудничав Хамлет беше,на него му отива:))))))
цитирай
4. anubhis - tvoqsam:))
29.11.2007 10:00
затова предпочитам книгата,и когато не съм съгласна с виждането на режисьора,не харесвам и екранизацията:))но всичко е въпрос на вкус:))
цитирай
5. tera - Май вече е на мода само филма да се гледа,
29.11.2007 11:28
даже се учудих като синът ми каза, че учителката им по литература май беше им казала да гледат филма - май за "Клетниците" ставаше дума.
Какво да го коментирам повече :)))
цитирай
6. anubhis - tera:))
29.11.2007 11:48
аз помня,едно време ни водеха от училище да гледаме "Клетниците",ама не помня преди или след като го учихме беше:))а са ни водили и на много други филми,благодарение на което съм запозната с тях:))
цитирай
7. anabel4o - Предпочитам първо да прочета кн...
29.11.2007 11:54
Предпочитам първо да прочета книгата или повестта и после да гледам филм или представление, но както се случи :) Тютюн ми е любимият роман, но и филмът се оказа прекрасен! Също Албена отидох да я гледам в театъра, като видях, че я поставят, защото разказът ми е слабост. Останах доволен! :)
цитирай
8. tera - :)
29.11.2007 12:30
В случая тук става на дума, че не е преди или след четене, а вместо! По кратката процедура, дето се вика. Един филм - 2 часа, а книгата ще я четеш с дни.
В динамично време живеем :)))
цитирай
9. anubhis - tera:))
29.11.2007 12:37
дано не я карат така-по бързата процедура-по всички предмети:))))
цитирай
10. anubhis - anabel4о:))
29.11.2007 12:38
тютюн наистина е мн хубав филм,а и романа е класика:))
цитирай
11. selensia - книгата!
29.11.2007 13:05
винаги съм обичала повече книгите отколкото филмите. предпочитам напрежението да стигнеш до финала за няколко дни, а не за няколко часа.
по отношение успешните кранизации, Хари Потър е пълен боклук като филм. направен като плоска американска комедия. брат ми е гледал всичките филми излезли до сега и пак му се случва да не разбере до край смисъла на даден герой или сцена. точно защото не е чел книгите. губят му се дребните подробности. важните подробности. аз съм чела книгите по поне 3 пъти всяка и предпочитам да ги прочета още по веднъж отколкото да гледам който и да е от филмите.

и не на последно място по важност - книгата развирва собствената фантазия. защото не възприемаш на готово лица, места и т.н. това го беше споменал някой над мен :)

поздрави :)
цитирай
12. pongo - Тъй, моето мнение:
29.11.2007 15:02
1. Зеленият път (Стивън Кинг) - не съм чел книгата, а филма съм го гледал много отдавна;

2. Изкуплението Шоушенк (Стивън Кинг) - "Изкуплението е повест, не е "книга" т.е. роман, и трябва да призная, че филмът е по-впечатляващ;

3. Властелинът на Пръстените (Толкин) (За последната част имам малко забележки:)) Филмът е пълна помия, въобще няма какво да се обсъжда. Забележките за последната част предполагам се отнасят до хомосексуалните хобити;

4. Желязната маска (Дюма-баща) Такава книга няма. Историята със смяната на Луи 14 е описана в няколко глави от "Луиза дьо Лавалиер" - втората част на романа "След още десет години" и естествено няма нищо общо нито с филма с Гейбриъл Бърн, нито с онзи с Р.Чембърлейн;

5. Книга за джунглата (Киплинг) Не съм чел книгата, нито съм гледал филма.

6. Богат-беден (Шоу) Не съм гледал филма, помня, че родителите ми споменаваха за някакъв сериал с Ник Нолти, но съм бил малък когато са го излъчвали.

7. Кръстникът (Пузо). И филмът и книгата са ми еднакво досадни.

8. Граф Монте Кристо (Дюма-баща). Книгата определено е връх. Филмът е помия.

9. Клетниците(Юго)-и версията с Жан Габен,и холивудската версия с Лиъм Нийсън. Гледал съм версията с Куай Гон Джин. Не ме впечатли, Книгата също.

10. Хари Потър Трудно може да се даде мнение за всичките части.

книги с неуспешни екранизации:

1. Убежище (Дийн Кунц) Това не помня дали беше с едно куче, дето го гонеше някакво същество, убиващо хора, или пък с един дето падна в реката и после му се всели един ангел. И двата филма бяха скръб, книгите стават за четене в рейса.

2. Шифърът на Леонардо. Филмът беше много тъп, книгата също. Е може би става за плажа.

...
цитирай
13. candysays - Анубис, радвам се..
29.11.2007 16:33
че поста ми те е провокирал да напишеш твоя на свой ред :))
Аз лично имам особено мнение по темата.
И веднага ще кажа защо.
Почти всичко хора около мен, с които съм говорила някога по темета, или просто съм чувала мнението им, казват, че предпочитат (и то много!) книгата пред филма, правен по нея..
Че филма ги ограничава по някакъв начин, заради режисьорското виждане, което често не съвпада с тяхното собствено (което и вие тук вече сте споменали, виждам :)), както и защото книгата им давала пълна свобода на въображението..

ОК, донякъде мога да се съглася.
Но аз лично, въпреки че съм човек, който е чел и продължава да чете много, обичам и уважавам и филмите, правени по книги. Не бих ги отрекла с лека ръка, само защото книгата давала повече поле на собственото въображение.. Нищо не пречи да изпробваш въображението си, първо прочитайки книгата (наистина е по-добре май да е първо това). А направата на филма изисква много усилия, което аз уважавам. Освен това обикновено хората са много по-критични към този вид филми (не по сценарий, а по книга), и това допълнително затруднява задачата на екипа, който прави филма..
А и в крайна сметка той (филма) не лишава никого от неговата собствена представа за филма, само може да даде (и дава) една гледна точка и това е. На който му хареса- добре, на който не му хареса- да си остане със собствената си представа за книгата, или да си я препрочете в краен случай, за да му се "изчисти" съзнанието от филма ;)

А сега- конкретно.
Харесвам адски много "Властелинът на пръстените" във филмовия му вариант, мисля, че се е получило нещо страхотно, в което са вложени много труд и любов, и че си заслужава гледането абсолютно! Много красиво нещо са създали авторите на филма, поне според мен.. Дори бих казала- шедьовър! Но това си е мое мнение. Бих спорила по въпроса с pongo, ако имаше смисъл.. Но няма- всеки си има мнение и толкоз. :)
За "Зеленият път" вече написах мнението си в своя блог- много силен филм е това!
И "Ромео и Жулиета", за който си споменала, ми харесва.. И много други..
Въобще- аз апелирам към уважение към труда на хората, които правят филми по книги, и да не ги зачеркваме с лека ръка.. Не е лесно това, никак не е лесно...
цитирай
14. eien - 1. Филми- "Корабът с алените платна", "Парижката Света Богородица" "Чужденецът" на Висконти"
30.11.2007 14:52
Книгата пред филма
"Къщата на духовете" на Изабел Алиенде,
"Пипи Дългото чорапче",
"Двойната Лотхен",
"Клетниците",
Бел Ами" и
всичките филмирани книги на Макс Фриш
цитирай
15. nadagr - Полет над кукувиче гнездо
04.12.2007 10:31
Първо прочетох книгата,гледах филма,после пак книгата.И двете форми не ме разочароваха.Великият Джак Никълсън.
цитирай
16. feminaslim2007 - Аз също
05.12.2007 20:37
предпочитам да прочета най-напред книгата, а после да гледам филма. Определено има филми, които са много добре направени и такива, които са крайно несполучливи. "Властелинът на пръстените" е страхотен филм, при това са успели невероятно много да се придържат към книгата, което е доста трудно при филмиране. Лично аз смятам, че и двата варианта си имат и "+" и "-" . А ми се е случвало понякога, първо да попадна на филм, който ме заинтригува, а после да чета книгата. А сега попаднах на филм, който, според мен поне, ще е в по-голяма полза в този филмиран вариант, отколкото на книга. Не защото книгата е лоша, а защото нещата в нея са доста абстрактни и трудно смилаеми, особено за хора, които не са чели сходна литература. В този случай филма ще им е от полза повече.
Както вече казах - харесвам и двата варианта. Лошо е само, когато някой от тях (предимно - филма) не е направен качествено, ама тогава остава книгата и надеждата, че ще дойде време за по-добра екранизация.
П.С. "Зеленият път" е наистина невероятен филм. А за "Тримата мускетари" си спомням едно време имаше руски сериал и той много ми харесваше. Даже заради него прочетох и книгата ;) . Тази версия на книгата е единствената, която ми харесва, макар и към нея да имам забележки, но все пак най-ми се доближаваше до духа на самата книга.
цитирай
17. enjoy6 - Първо прочитам книгата
16.12.2007 17:31
и после гледам филма!
цитирай
18. анонимен - Весели празници!
26.12.2007 12:04
Много здраве и любов,
кръсив път, устрем нов!
цитирай
19. forestlove - брррр, понго, какво се заяждаш. ако ...
07.01.2008 13:10
брррр, понго, какво се заяждаш. ако изкуплението е повест, а не книга, значи и зеленият път е роман, а не книга. всичко, дето се печата и подвързва като книга, е книга. и това, че нещо не ти допада като история, не означава, че е зле направено. ох, ама кенди добре е казала - няма смисъл да се спори. ужас

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: anubhis
Категория: Изкуство
Прочетен: 4842970
Постинги: 226
Коментари: 3483
Гласове: 10997
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031