Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2009 12:18 - Най-странните сгради в света
Автор: anubhis Категория: Изкуство   
Прочетен: 34880 Коментари: 33 Гласове:
2

Последна промяна: 23.03.2009 12:23


В класацията влизат къща-кошница, танцуваща къща, сграда-робот и други.Източници - Lifestyle.bg.,Millioner.bg.,Duma.bg.
Снимки - Интернет.

Творческият гений на човека няма граници. Това все по-ясно личи от модерните хрумвания на архитекти и строители, въплътили идеите си в здравите конструкции на страннооформени нетрадиционни сгради. С артистично вдъхновение те правят прочути не само творенията си, но и района, града и дори държавата, в която са построени. Каква по-добра реклама за едно малко, никому неизвестно градче в дълбоката провинция, от изкривена, чудновата, дори уродлива постройка, до която се снимат стотици туристи всеки ден.


Една от най-чудатите сгради в света е постройка под формата на кошница. Явно дизайнерите наистина влагат невероятно въображение, особено когато е подплатено с много пари. Невероятната сграда е дело на американеца Дейв Лонгабергер, който мечтаел да направи подобна сграда за фирмата си за кошници. Първоначално хората мислят, че това е само майтап, защото Дейв е всеизвестен шегобиец. В намеренията му не вярват нито банкерите, нито архитектурните и строителни фирми, нито дори собствените му служители. Но Дейв не се отказва и най-накрая през декември 1997 г. "Къщата кошница" отворя врати за неговия бизнес. Външният изглед на сградата наистина е забележителен, но интериорът й направо спира дъха. Грамадно стълбище, пианист и мраморен под са само част от прекрасния декор на предверието. Черешово дърво е основният материал в сградата. Тя е обявена официално за една от най-нестандартните сгради за бизнес в света.

image

image

image

image

image

Прага винаги е бил красив град, но откакто хърватският архитект Владо Милунич се съюзи с канадския му колега Франк Гери, Прага има още една гордост - "Танцуващата къща". Бомбардирана през 1945 година, сградата пустее необитаема и полуразрушена по пражките улици, докато двамата архитекти не я превръщат в културен дом, носещ името "Фред и Джинджър". След създаването на танцуващата къща, днес тя е сред най -разглежданите туристически обекти в Прага.Много хора се чудят дали архитектът не е бил жертва на халюциногенни вещества, докато я е измислял... 

Танцуващата къща се състои от девет етажа, разделени вертикално на две части.   Самата конструкция е изградена от 99 панела, като всеки от тях е с различна големина и форма. Използва се основно като офис сграда  и не е отворена за посетители.

Това обаче не е проблем, тъй като там се помещава и един от най-известните ресторанти в града – Перлата на Прага, където всеки може да похапне. За да стигнеш до него трябва да минеш през кафенето на първия етаж. То е директно свързано чрез асансьор с ресторанта, който се намира на последните два етажа. От двете големи тераси на  ресторанта се открива невероятна панорамна гледка.

image

image

image

image


Една от най-красивите сгради в света се намира в Китай и е направена за да служи като дом на музикантите.Тази невероятна къща-пиано е построена наскоро в провинция Анхуи в Китай. Вътрешността на цигулката е ескалатор в сградата. Тя показва различни планове на града и перспективи за развитие с оглед привличане интереса към този сравнително нов за предприемачите район.
 Обявена е официално и за туристическа атракция.

image

image

Библиотеката на Канзас Сити, Америка

Да построиш библиотека винаги е символ на още едно добро дело за обществото, но да направиш сграда под формата на наредена лавица книги я прави изключителна дизайнерска атракция. Сградата е носител на безброй награди за оригиналност и уникален архитектурен стил.Нейната фасада е наистина страхотна, но и много сериозна. Местните жители са помолени да посочат тези забележителни книги, които представят най-добре Канзас Сити, а колосалните копия на спечелилите в номинациите са използвани за екстериор на паркинга.
image

image

image

Роботът-сграда, Тайланд

Тайланд, известен с други екстри в сферата на туризма, този път изненадва с една сграда под формат на робот, при това приютила една от най-големите банки в Банкок. Дело е на Съмет Джумсай, когото след това наградили с държавен орден.Сградата,разположена в бизнес зоната "Саторн" в Банкок, е главна квартира на United Overseas Bank. Построена за Банката на Азия от Сумет Джумсаи, за да отрази компютризацията на банките, архитектурата й е реакция срещу неокласическата и високотехнологична постмодерна архитектура.
Елементите на сградата като постепенно отдръпващите се стени, антени и очи допринасят за външния й вид на робот й практическите й функции. Завършена през 1986 г., тя е един от последните примери за модерна архитектура в Банкок и е приветствана от международната критика.
image

image   image
image

Скромна рушаща се жилищна сграда в Ротердам е на път да бъде съборена. Никой обаче не искал да купи имота в един от крайните квартали на града. Затова холандска фирма се уговорила с общината да стопанисва сградата, докато някой не пожелае да я купи. Така се родила сграда изцяло в синьо, като дори стъклата и вратите са боядисани в същия цвят. Синьото петно, както наричат сградата скоро се превърнала в една от най-сниманите къщи в Ротердам.
image

image

image

image

Къща "Астра" (Германия)Къщата на един крак е една от най-странните сгради в света. При това с въжени стълби от етаж на етаж. Странната къща всъщност е пивоварна в Хамбург. Етажите могат да се движат нагоре-надолу по една основна колона. Сградата сега е унищожена. Една от най-известните марки бира наскоро е била откупена от производител на напитки и е наречена "Астра".
image

image

Прегърбената къща, Полша

Полският архитект на Кривата къща Жотинчи Залески е бил вдъхновен от приказните илюстрации на Жан Марсин Жанцер и от рисунките на шведския художник и жител на Сопот Пер Даалберг. Вглеждайки се в нея, човек остава с усещането, че или очите му не са в ред, или я вижда като в криво огледало. Стени, прозорци, покрив - всичко се извърта, разкривява, оплита пред погледа.Най-фотографираната сграда в Полша е разположена на 4000 кв.м в търговския център "Резидент" в град Сопот.

image  image

image


imageДруга централноевропейска държава притежава ценна сграда с уникален дизайн. Този път обаче целта не е била да се търси известност като атракция за туристи, а успех в света на архитектурата. В случая сградата има амбиция да бъде жилищна и се намира в чешкия град Бероун. Тя е проектирана като триизмерна структура от 24 куба, всеки от които има свое предназначение. Всяка стена е с размери 3 на 3 метра и всъщност имитира кубчето на Рубик. Проектът е разработен от "HSH Architects" и реализацията - от идейната фаза до построяването, отнема две години - от 2002 до 2004 г. Основните строителни материали са стоманена конструкция, бетон и стъклени панели. При проектиране на вътрешното пространство са използвани плъзгащи интериорни стени, които позволяват на собствениците да пренареждат дома си според настроението им. Заради авангардния си дизайн чрез вилата печели специалната награда на журито в конкурса "New Home".


Сградата "Сам Кий": най-тънката в света (Канада)
Сградата е разположена на адрес "Уест Пендър" 8. Висока е два етажа и широка 1.5 метра. Историята й, толкова екзотична, колкото и конструкцията, минава през няколко любопитни обрата на съдбата. Град Ванкувър отчуждава цялата земя на Чанг Той с изключение на 2 метра заради проект за разширяване на улица "Пендър". Никаква компенсация не е дадена на първоначалния собственик на парцела, който остава с безполезно на пръв поглед парче земя. В творчески обрат на събитията, зад който стоят яд, а според някои - и облог, собственикът наема архитект, за да проектира сграда, която да се побере върху останалото от парцела. Всичко друго е повече или по-малко история.
Сградата е била офис на 13 фирми едновременно. Тя е била единственото място в Чайнатаун, където жителите могат да се радват на гореща баня. Под нея има тунел, който е използван за бягство в случай на внезапно нападение, а пред нея е останал единственият стъклен тротоар в Чайнатаун. Като заключение все още има известни разправии между собствениците и града за достъпа и надвисналата над тротоара част. Въпреки че всяка страна има известно право, сякаш пак се стига до поговорката "каквото почукало, такова се обадило".
image

image

image
Редица обществени сгради по целия свят, които се издигат на десетки етажи, също са станали символ на града или държавата си. Една от тях е хотел "Софител" в Япония. Неговият дизайн е уникален и е вдъхновен от дизайна на традиционните храмове в източната държава - пет трапецовидни конструкции са поставени една върху друга. Токийският хотел има над 70 стаи, 11 апартамента и етажи за непушачи, както и пет стаи за конференции и срещи с високотехнологично оборудване. Това е бутиков хотел с малко стаи на етаж, който предоставя уникална интимна атмосфера. 
image

image

image

imageЕдин от примерите за трансформацията на скучно селище в популярна дестинация е "Сградата на Рипли" в Брансън, Мисури. Когато я видите за първи път, ще решите, че постройката е станала жертва на земетресение. Разцепена на две с големи пукнатини, тя действително прилича на оцеляла от мощен трус. Всъщност е направена така съвсем целенасочено по заръка, написана в завещанието на някой си мистър Рипли, местен гражданин. Откъде всъщност му хрумва подобна идея? Повечето хора мислят, че Калифорния е мястото в Америка, където земята не си дава почивка и се люлее най-много. Но всъщност щата Мисури държи рекорда за най-силен трус в региона. През 1812 г. земните пластове се разместват така, че река Мисисипи обръща течението си за три дни, а църковните камбани започват да бият чак в далечна Филаделфия. Въпросният мистър Рипли решава да увековечи спомена за труса от 8 степен по скалата на Рихтер, преживян от местните хора преди почти 200 години. Именно това превръща "Сградата на Рипли" в най-сниманата в Брансън, Мисури.

image

image



imageДруга "луда" архитектка също предизвиква преди години недоверие и полемика в света на строителството. Тя счупва традиционните практики и се отдава на собствените си свободни идеи в конструкциите. Виетнамската архитектка д-р Данг Виет Нга сътворява през 90-те години "Лудата къща", формално наречена вила "Ханг Нга". Вилата всъщност е хотел и има 10 различни стаи, които струват между 10 и 45 долара. В тях няма вентилатор, телефон, телевизия и интернет достъп, но вие ще оцелеете, казва архитектката. На практика вилата е една архитектурна забележителност, която не може да се види в друг край на света.
Тя е едва на 35 години и вече е обявена от френското министерство на културата за исторически паметник. Това е къщата от сапунени мехури, която се намира в Ница. Строежът й започва през 1970 г. и струва почти 9 млн. долара. Нейният унгарски архитект Ловаг е на 85 години, когато замисля творението си. Той използва архитектурни елементи, вдъхновени от естествените форми в природата. Собственикът на невероятната къща е 90-годишен френски финансист, който плаща за нея луди пари. А парите явно си заслужават - колко са домовете, които се състоят от множество "мехури", свързани помежду си и които имат издути прозорци, за да не се наруши илюзията за балончета. Предимство на вилата е панорамната й гледка към морето и абсолютната й самота на морския бряг. Същият архитектът проектира още три подобни къщи, една от които става лятна вила не на кой да е, а на Пиер Карден. 

image

image

image

image

image

image

image

С екстравагантен дом се гордее един напълно неизвестен холандец, който е решил да прекара живота си в Малави. Но не в колиба или дървена барака, а във футболна топка. Ян Сонки, архитект по професия, създава уникална къща за себе си и съпругата си, като решава, че тя трябва да има формата на футболна топка. Къщата се издига на триметров пилон и бързо се превръща в туристическа атракция.
И днес повечето хора не могат да повярват, че човешки същества живеят в топката. Те смятат, че това е пиянската ни бърлога, а ние живеем в нормална къща от другата страна на оградата, казва Токозани Сонки, съпругата на Ян. Но в топката има столова, всекидневна и съвсем нормален интериор. Туристките например обръщат особено внимание на кухнята и спалнята, защото са учудени, че къщата събира толкова много неща. На практика "топката" има четири етажа - всеки с една стая, в която е топло през зимата и хладно през лятото заради спецификите на конструкцията. Сонки е категоричен, че изцяло се е привързал към Малави и би искал да остане да живее в Африка завинаги. 

image









Тагове:   необичайно,


Гласувай:
2



1. timmyd - Какво ли не измислят по света :)
23.03.2009 12:22
Мен най-много ми допадна сградата на библиотеката :) Няма как да се объркаш :) Интересно кои заглавия са подбрали.
цитирай
2. anubhis - timmyd ,
23.03.2009 12:27
на пръв поглед на снимката забелязах Параграф 22 и Властелинът на пръстените,сега ще загледам и другите заглавия:)))
цитирай
3. gothic - Сватя,
23.03.2009 12:59
коя ще купим за младите? :))))
цитирай
4. anubhis - свате,аз
23.03.2009 13:05
като почитателка на Хензел и Гретел,искам Прегърбената или Изкривената къща във Полша:))
цитирай
5. krotalka - ЩЕ ОШАШАВИТЕ ДЕЦЕТА БРЕ!
23.03.2009 14:28
Я им струпайте една къщурка някъде по средата между София и Айтос, така ще са ви еднакво близко и на двамата.
Нали знаете каква е разликата между архитектите и лекарите?
цитирай
6. gothic - Сватя,
23.03.2009 14:30
Кроти май е права, а?
цитирай
7. anubhis - кроти,
23.03.2009 14:45
не знам каква е разликата....:)))
цитирай
8. anubhis - свате,
23.03.2009 14:47
ако искаш да им вземе една сглобяема преносима къща,и да си се местят когато им е кеф,?:))))
цитирай
9. krotalka - Че това е стар лаф????
23.03.2009 15:44
Грешките на доктора са под земята и никой не ги вижда, за разлика от тези на архитекта.
цитирай
10. anubhis - кроти,
23.03.2009 15:45
еее,аз съм млада още за стари лафове:))))))))))))
ама е готин:)))))
цитирай
11. kisstherain - В Симеоново има една къща-охльов, ...
23.03.2009 15:59
В Симеоново има една къща-охльов, дето може да е сериозна конкуренция на тези сгради :))))
цитирай
12. anubhis - кисдърейн,
23.03.2009 16:02
дай снимчица де:)))
заинтересува ме:))
цитирай
13. tili - Много благодаря
25.03.2009 11:34
за огромния труд, който си положил да ни представиш тази невероятна колекция! Как си мечтая за нова Опера в София, проектирана от Франк Гери на мястото на паметника на съветската армия, но...
Къщата в Симеоново още не е съвсем готова.Като се позатопли ще я снимам и изпратя.
цитирай
14. anubhis - tili,
25.03.2009 12:07
ок,чакам снимката на Симеоновската къща:))
цитирай
15. dorichela - Невероятна, невероятна архите...
25.03.2009 12:39
Невероятна,невероятна архитектура! За разлика от нашата нова... :)
цитирай
16. anubhis - dorichela,
25.03.2009 12:53
нали?!:)))
цитирай
17. jones - Тази сграда в Прага...
25.03.2009 19:25
... съм я разглеждал. Наистина се откроява на фона на останалите сгради в района. Тя е на брега на Волтава и гледа към Храдчани. На мен ми харесва.
цитирай
18. lubara - Поздрави!
26.03.2009 09:01
То в твойте постинги всичко е най!
Значи и ти си НАЙ , нали!
цитирай
19. anubhis - jones,
26.03.2009 09:41
и на мен ми харсва,макар да съм я виждала само на снимка:)
цитирай
20. anubhis - lubara ,
26.03.2009 09:42
ами не знам,сигурно,и мъжа ми така казва;)))))))))))
цитирай
21. lubara - поздрави!
26.03.2009 09:44
А, твоя отговор много ми хареса!
цитирай
22. анонимен - tipo
13.08.2009 23:45
smotano
цитирай
23. анонимен - KOpQVmZUV
24.05.2011 02:34
ThatВ’s raelly shrewd! Good to see the logic set out so well.
цитирай
24. анонимен - BICNgLgodxQDgYnC
24.05.2011 03:46
Thanks alot - your answer solved all my problems after several days strugglnig
цитирай
25. анонимен - HhfAXkGmVKwGnXBLRKT
24.05.2011 14:45
WubiSw <a href="http://kvevrkhmjgxj.com/">kvevrkhmjgxj</a>
цитирай
26. анонимен - mGFiifRvBwNIqX
24.05.2011 15:00
ovPbYv <a href="http://wsvdgnwuvtxw.com/">wsvdgnwuvtxw</a>
цитирай
27. анонимен - VQwuCWvrsxqTseU
25.05.2011 17:57
xxkbsL , [url=http://sqamakffvmdd.com/]sqamakffvmdd[/url], [link=http://rhzbkdlsebge.com/]rhzbkdlsebge[/link], http://ihnpooejqssr.com/
цитирай
28. анонимен - jKNMuMWFQIrr
25.05.2011 18:13
eUbA3B , [url=http://hpdozvkijhaq.com/]hpdozvkijhaq[/url], [link=http://scqfqtcrmasy.com/]scqfqtcrmasy[/link], http://anertdbkrhza.com/
цитирай
29. анонимен - QAuLpcEFaGOiRBzr
28.05.2011 12:58
c6cx99 <a href="http://rvdxovonikkc.com/">rvdxovonikkc</a>
цитирай
30. анонимен - gGinosgEFfpRozIGeju
28.05.2011 13:14
WstYSx <a href="http://oiwjdcugxesd.com/">oiwjdcugxesd</a>
цитирай
31. анонимен - TzULPhDSYb
31.05.2011 16:23
ouu9zA , [url=http://tnbgvvtyzqev.com/]tnbgvvtyzqev[/url], [link=http://jdxeclthkdex.com/]jdxeclthkdex[/link], http://obuxtndyarqt.com/
цитирай
32. анонимен - WkOCBBetULJbiUNBOd
31.05.2011 18:40
Q8GF72 , [url=http://fcbqgsbjtrae.com/]fcbqgsbjtrae[/url], [link=http://rgrjsdhrmwyp.com/]rgrjsdhrmwyp[/link], http://zyfsquqpyqtq.com/
цитирай
33. анонимен - simona
24.05.2012 13:38
mnogo e krasivo
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: anubhis
Категория: Изкуство
Прочетен: 4842871
Постинги: 226
Коментари: 3483
Гласове: 10997
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031