Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2009 10:09 - Висящите градини на Патрик Бланк
Автор: anubhis Категория: Изкуство   
Прочетен: 5582 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Растенията живеят по стените на сгради от векове, но понякога лесно могат да разрушат фасадата, която ги е приютила. Висящите градини на Патрик Бланк (Le Mur Vegetal), са прекрасен пример за хармония между растителност и архитектура, съобщава inhabitat.com.       
     Най-забележителното архитектурно решение на Патрик Бланк е живата фасада на музея Бранли в Париж. Сградите, върху които Патрик Бланк е проектирал висящи градини се намират навсякъде по света. Сред тях са галерията Jarden d`Acclimation, Париж, Dream Hotel, Ню Йорк, Taipei Concert Hall, Тайван и други. По негов проект са реализирани много ресторанти, изложбени зали и музеи, както и частни домове. 
   Растенията нямат нужда от почва. Вода с разтворени в нея минерали, светлина и въглероден двуокис са всичко, което им е необходимо. Във влажния сумрак на тропическите джунгли, растенията живеят по голи скали, дървесни дънери или сводовете на пещери. От 8000 растителни вида в Малайзия, 2500 съществуват без никаква почва.        
      Вертикалните градини са изградени от три слоя - PVC, система за подхранване и напояване и метална рамка, поддържаща конструкцията. С тегло под 30кг. на квадратен метър те са достатъчно леки и могат да се прикрeпят към фасадите на сгради или дори просто да се окачат и да увиснат свободно във въздуха. Патрик Бланк избира растителните видове за всяка вертикална градина много внимателно, тъй като въздушното течение, температурата и слънчевото греене се променят с височината.
       Вертикалните градини могат да се използват както за външен, така и за вътрешен дизайн. Освен великолепната гледка, те пречистват въздуха и намаляват консумацията на електроенергия, като осигуряват допълнителна топло и шумоизолация на сградите. Независимо къде живеете, в сърцето на голям град или в покрайнините, вертикалните градини ще направят всичко около вас малко по-зелено. 

На сайта на самия дизайнер могат да бъдат видени фотоси от най-известните му обекти, повечето от които се отличават с невероятна красота и жизненост: http://www.verticalgardenpatrickblanc.com/

image




image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Източник и снимки:Интернет.




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: anubhis
Категория: Изкуство
Прочетен: 4865752
Постинги: 226
Коментари: 3483
Гласове: 10997
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930