Постинг
18.05.2013 16:25 -
"Елфска" мусака
Автор: bigelf
Категория: Рецепти
Прочетен: 2965 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 19.05.2013 21:01
Прочетен: 2965 Коментари: 4 Гласове:
4
Последна промяна: 19.05.2013 21:01
Винаги съм имал драма с родителите си на тема Мусака. И с разни бивши гаджета, като се замисля. И с техните родители...
Така, въпроса е там, че аз не мразя Мусака. Идеята за мусаката ми харесва, по принцип. Това което не обичам, е полусварената-полуизпечена кайма вътре. Затова ям мусака колкото да не обидя готвещия. Същото е с пълнените чушки. И супата топчета. Бе ако не е под формата на кюфтета или кебапчета, изобщо не ми я хвалете каймата...
Не е рационално, но пък аз така или иначе не се броя за особено рационален човек :)
Та това е една моя трактовка по темата "Мусака" :
Продукти :
500 гр. картофи
Опаковка извара
1-2 тиквички
1 стрък праз
5-6 "рачешки" рулца
150-200 гр кашкавал
2-3 яйца
брашно
сол
горчица
копър
магданоз
босилек
къри
Приготвяне :
Сварявате картофите, режете ги на кръгчета и ги поставяте на дъното на тавата за печене.
Смесвате изварата, нарязаните на дребно рачешки рулца, накъпцания на дребно копър и 1-2 лъжички горчица и ги пасирате. Получената смес поставяте над картофите като втори слой. Може да капнете и лимонов сок тук, ако искате.
Нарязвате на колелца обелените тиквички и праз, и ги редите отгоре като трети слой, поръсвате с къри.
Поставяте във фурната за 10-15 минути, докато празът и тиквичките запонат да се запичат.
Вадите тавата и "облицовате" отгоре с настъргания кашкавал - после отново я вкарвате за кратко във фурната, докато кашкавала се разтопи.
После вадите тавата отново ( и си пазите кунките от изгаряне, нали ? ) и изсипвате отгоре заливката - тя се прави като за нормална мусака, да се разбира - кисело мляко, малко брашно, яйцата и подправките се разбъркват заедно и се изливат върху манджата.
Печете, докато заливката придобие приятен златист цвят.
Резултата се консумира студен - и с студена бира ;)
Така, въпроса е там, че аз не мразя Мусака. Идеята за мусаката ми харесва, по принцип. Това което не обичам, е полусварената-полуизпечена кайма вътре. Затова ям мусака колкото да не обидя готвещия. Същото е с пълнените чушки. И супата топчета. Бе ако не е под формата на кюфтета или кебапчета, изобщо не ми я хвалете каймата...
Не е рационално, но пък аз така или иначе не се броя за особено рационален човек :)
Та това е една моя трактовка по темата "Мусака" :
Продукти :
500 гр. картофи
Опаковка извара
1-2 тиквички
1 стрък праз
5-6 "рачешки" рулца
150-200 гр кашкавал
2-3 яйца
брашно
сол
горчица
копър
магданоз
босилек
къри
Приготвяне :
Сварявате картофите, режете ги на кръгчета и ги поставяте на дъното на тавата за печене.
Смесвате изварата, нарязаните на дребно рачешки рулца, накъпцания на дребно копър и 1-2 лъжички горчица и ги пасирате. Получената смес поставяте над картофите като втори слой. Може да капнете и лимонов сок тук, ако искате.
Нарязвате на колелца обелените тиквички и праз, и ги редите отгоре като трети слой, поръсвате с къри.
Поставяте във фурната за 10-15 минути, докато празът и тиквичките запонат да се запичат.
Вадите тавата и "облицовате" отгоре с настъргания кашкавал - после отново я вкарвате за кратко във фурната, докато кашкавала се разтопи.
После вадите тавата отново ( и си пазите кунките от изгаряне, нали ? ) и изсипвате отгоре заливката - тя се прави като за нормална мусака, да се разбира - кисело мляко, малко брашно, яйцата и подправките се разбъркват заедно и се изливат върху манджата.
Печете, докато заливката придобие приятен златист цвят.
Резултата се консумира студен - и с студена бира ;)
каймата се запържва и съответно не е нито печена, нито варена. Също така се и овкусява. Мусаката е турско ястие и единственото и отрицателно е фактът, че е .. калорична бомба. Това, което се прави от нас, определено не е мусака. Тя се приготвя от предварително запържени патладжани и картофи, а заливката, към днешно време, се казва крем Бешамел. Това, чиято рецепта пишеш, също не е мусака. Дай му име. :)
цитирайАлиензиа - дал съм му, Елфска мусака. Ако намериш достоверни факти, че Елфската мусака е нещо друго - моля, сподели :)
Колкото до каймата в нашенската мусака, знам как я усещам на вкус - не ми харесва, едно от малкото неща които не ям е ( както споменах ) и не съм се интересувал как точно се приготвя :)
Относно крема Бешамел - благодаря ти, не ми беше известно :)
цитирайКолкото до каймата в нашенската мусака, знам как я усещам на вкус - не ми харесва, едно от малкото неща които не ям е ( както споменах ) и не съм се интересувал как точно се приготвя :)
Относно крема Бешамел - благодаря ти, не ми беше известно :)
Заминавам за рачешките изпълнения.Днес ще се яде Елфска мусака:))
цитирайseasonofthewitch надявам се да ти хареса :)
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 92