Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2009 07:28 - Топ 10: Острови за 2009
Автор: anubhis Категория: Туризъм   
Прочетен: 61081 Коментари: 54 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2009 07:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Океаните и моретата завладяват със своята безбрежност, докато малките късчета земя – с усещането за уют. В границите на един остров може да бъде съсредоточена красотата на цели държави. Красотата на гъстите гори, живописните скали, кристалните води, животинският свят и подводната растителност може понякога да бъде допълнена от останките на старинни градове и паметници. Магията на тези места обаче се дължи на първо място на силата на природата.

Островите Галапагос, Еквадор

Този скалист архипелаг се намира на 1000 км западно от брега на Еквадор. Той предлага на своите посетители преживяване, което не може да бъде повторено на нито едно друго място на Земята. Тук се събират редки животински видове като гигантската костенурка, пингвини, корморани, игуани и морски лъвове. Тук те могат да живеят без да бъдат обезпокоявани от човека.

image

image


Носят официално названието Колон Архипелаго, но са известни като “Островите Галапагос” или “Островите на костенурките”. Климатът е екваториален. Средната температура през януари е 33 градуса, а през юли 25 градуса. Температурата на водата е 22 градуса.
Административната столица е Пуерто Бакуеризо Морено. Говоримият език е испански. Паричната единица е сукре. Религията е католическа.
Архипелагът има вулканичен произход. На някои от островите в него и днес могат да се видяд вулканични кратери, например остров Изабела. Поради изолираността му, на това място се е развил по различен растителен и животински свят. Скалите по бреговете на островите и до днес са дом за праисторически игуани.
Островите Галапагос са открити от испанците през 1535година. Не са обитавани в продължение на повече от 300години. В наши дни от 60 острова, само на 5 живеят хора. Най-известни населени места са Пуерто Айора, Пуерто Бакуеризо Морено, Пуерто Виламил и Пуерто Веласко. Населението е около 17 000 жители. Най-високата му точка е вулканът Волф висок 1707м., намиращ се на остров Изабела. Названието на архипелага произлиза от названието на гигантските костенурки на испански език (galapagos). Смята се, че това са най-големите костенурки, населяващи Земята. Продължителноста им на живот е повече от 100 години. Някои животински видове се срещат единствено в островите. Каквито са и птиците Дарвин.
Сега производителите изучават възможностите за запазване на уникалната екологична система. Тъй като развитието на туризма е изключително благодатно за бедните жители на архипелага, някои от тях не могат да разберат защо не продължават да се строят нови хотели.


image
За запазване на уникалната природа за архипелага през 1934година е открит националния природен парк на остров Санта Круз. Защитени са растителни и животински видове, намиращи се на островите, сред които са гигантските костенурки , игуаните, птицата Дарвин, както и единственият пингвин, който живее в тропиците.


image

image

image

image

image


image

Бали, Индонезия

Този изумителен остров има свои активни вулкани, гъста джунгла и девствени плажове. Неговата богата култура и легендите, които тя пази, могат да направят очарованието на природните картини още по-незабравимо.

image

Като се спомене остров Бали, повечето хора си мислят за рая. Там могат да бъдат видени чудесни залези, изваяни оризови тераси и храмове на почти всеки ъгъл. И за тези, които не се смятат за духовни търсачи, този влажен индонезийски остров предлага сърфинг и безгрижен нощен живот.
   
    Остров Бали, който се намира в сърцето на Индонезийския архипелаг, е смятан за едно от най-красивите места в света. Бали е станало много привлекателно място за туристите, особено заради заведенията по плажа Кута, където бирата се лее непрестанно.
   
image

image

image

image

Мауи, Хаваи

Този остров понякога се нарича „Равния остров“. Той е малък, но красивите извивки на бреговете, прозрачната вода и палмовите гори привличат все повече туристи. Тук можете да се гмуркате и да се радвате на богатия подводен живот, можете да изкачите кратера на вулкана Халеакала, просто да полежите на плажа или да карате по панорамния път до Хана.

image

Алоха и добре дошли на остров Мауи, където местната гордост уверено е демонстрирана с неофициалното мото “Maui no ka oi”, което означава “Мауи е най- добрия”. Мауи, наричан “Магическия остров” и “Островът- долина”, е остров с невероятна природа, където могат да се намерят и тихи градчета, и големи тълпи от хора. Тук може да се прекара незабравима ваканция.

Може да намерите куп неща за правене в пристанищния град Лахайна, бивш китоловен град, притежаващ много художествени галерии, екзотични ресторанти, кръчми, най- голямото пристанище на острова и уникални магазини, които рядко затварят рано. Независимо дали търсите уединение, допир с природата или разпускане сред хора, Мауи със сигурност ще задоволи всички вкусове. Има разнообразие от дейности за любителите на океана и сушата, като разходка пеш, разглеждане на забележителности и практикуване на водни спортове.

Със своите 727 квадратни мили, островът би накарал авантюристите да използват фантазията си. Мауи комбинира лукс и непринуденост, като никой друг остров. На западното крайбрежие, ще намерите курорти от световна класа, ако искате да се поглезите. Мауи е дом на дузина курсове по голф, провеждани от легенди, като Джак Никлаус и Арнолд Палмър. За контраст, карайте до неразвитото източно крайбрежие на Мауи, за да се върнете назад във времето. Тук, в изолирания град Хана, ще намерите живописни гледки, водопади и забележителности с историческо значение.

image

image
image

image

image

image

image

Кауаи, Хаваи

Този остров също има свое прозвище. Понякога той се нарича „Градинския остров“, заради богатата тропическа зеленина. Заниманията на открито започват със сърфинг и гмуркане, но могат да продължат с изучаването на местни занаяти и традиции. За търсачите на приключения е особено интригуващо изкачването на вулканичните върхове в околността, от които се разкрива чудотворна гледка над смарагдовите долини. Не пропускайте също да се разходите с лодка край брега На Пали.

image

Алоха и добре дошли на най-красивия остров-Кауай. Наричан “Островът- градина”, Кауай се счита за островът, притежаващ най- тучната растителност и характерна красива природа. Идеални елементи за перфектна ваканция. Възможните занимания са безброй. Може на кану да прекосите крайбрежието На Пали, намиращо покрай величествени вулканични скали. Може да пътувате до щатски паркове, яздейки кон. Или пък да се насладите на невероятния пейзаж от хеликоптер. Който и вариант да си изберете, за да обиколите Кауай, ще станете свидетели на красиви гледки и уникални местни растения и животни.

Кауай е необикновена комбинация от фермерски площи, полета със захарна тръстика, тропически лес с много валежи, девствени плажове и морски урви. Кауай, най- старият от основните Хавайски острови, със своите 553 квадратни мили, предлага изживяване, което не може да изпитате на съседните острови.

image

image

image

image

image

image

Тасмания, Австралия

Близо 40% от острова е със статут на защитена природна зона или парк. Това е раят на онези, които обичат да вървят пеша или да карат колело. Пътищата не са много, но за сметка на това край тях има множество странноприемници и кръчми, където можете да опитате местните вина. Пристанището Хобарт, от където вероятно ще дойдете, ако вземете ферибот от Австралия, също ще изненада всеки западен посетител.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Великденските острови, Чили

Това малко късче земя насред океана (на 3600 км от континенталната част на страната), е прочуто на първо място със своите каменни статуи (маои). Дотук все пак има полети и круизи, още повече че островът е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Разходката тук ще ви отведе сред загадъчни древни селища и пещери.


image

image

Великденски острови - най-забележителният музей на открито, основаван някога. Със своя полинезийски културен фон, те са изключителна дестинация с внушителна религиозна архитектура, гигантски скулптури, чиито произход и до ден днешен е загадка за науката, пътища, кули, огромни каменни кариери, петроглифи (каменни фигури), редки ритуали от Океания и множество други забележителности, единствени по рода си. Освен културния аспект, Великденските острови предлагат омайни брегове, кристално сини води и мистични пътеки, идеални за любителите на конна езда. Голяма част от повърхността им е покрита с вулканични конуси и туфи от обширни потоци застинала лава.

image


image

image

image

image

image

image


Биг Айлънд, Хаваи

Независимо дали сте почитател на тропическите джунгли, на планинските върхове, на шумните реки и водопади, Хаваите биха могли да удовлетворят вашите желания. Все пак разходката по дългите плажове, почивката в някой бар край океана звучи примамливо за уморените. Онези, които търсят наистина силни изживявания, могат да видят един от най-активните вулкани в света, Килауеа, който изригва още от началото на 80-те години и лавата се излива в океана.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Санторини, Гърция

Идвайки на този остров в южната част на гръцките Циклади, ще разберете защо е толкова важен за всички средиземноморски круизи. Градът е в бяло, а морето и небето са светли и ясни. Тук можете да видите унищожения от вулкан град Акротири. Вечер можете да отседнете в някой от ресторантите край пристанището и да се наслаждавате на гръцките специалитети и на спускането на нощта
image

Едно незабравимо пътуване по стъпките на легендата за древна Атлантида ще ви отведе до най-южният Цикладски остров - Санторини. Място където замята под краката ви ще е застинала лава, отвеса на стръмните брегове ще ви главозамае, а гледката към калдерата на вулкана кара човек да се запита какво ли още се крие в дълбините на тъмносините егейски води?
Драматична история, огнени залези и наситеносиньо море Ви очакват на скалистия остров. Яхти и морски разходки, гмуркане и аристократично безгрижие – това е Санторини!

image

image

image

image

image

image

image

image

Островите на Големия бариерен риф, Австралия и Папуа Нова Гвинея

Големият бариерен риф е домът на 1500 вида риби и 4000 вида корали. Това е раят за всеки почитател на гмуркането. Брегът обаче може да предложи дълги и спокойни плажове, където можете да изпиете сутрешното си кафе, или шумни нощни заведения, които няма да ви позволят дори да помислите за сън.

image

Наричат Големия бариерен риф "кораловият рай на Австралия". Известен е като най-голямата биосистема на планетата и един от малкото обекти, които могат да бъдат наблюдавани от открития космос.

image

image

image

image

В неизследвани досега тропически гори на Папуа-Нова Гвинея представители на Световния фонд за дивата природа са открили 30 вида нови орхидеи.

Растенията са намерени при поредица от експедиции, организирани от Световния фонд за дивата природа с цел да се състави каталог на флората в района на Кикори.

"Нова Гвинея е като златна мина за орхидеи. Тук се срещат над 3000 от познатите видове", обяснява специалистът по ботаника Уейн Харис. Районът на Кикори, включващ езерото Китубу, е известен по целия свят с разнообразието си от растителни и животински видове.

В тази област се срещат също райски птици, гигантски казуари и дървесни кенгура. Новината за откриването на новите видове орхидеи бе посрещната възторжено, тъй като в съседна Индонезия са изчезнали над 70 вида от срещаните там орхидеи.

image

image   image

image     image

image

image

image

image

О-в Кейп Бретон, Нова Скотия, Канада

Този канадски остров се радва на една от най-възхитителните брегови линии. Драматичните извивки и извисявания на скалите, гъстите гори и необятните полета ще зарадват всеки турист, който не е забравил да си вземе фотоапарат или поне бинокъл. Ако не сте забравил да си вземете усет за чудотворна красота, то тогава ще почувствате неотразимата красота на Националния парк Кейп Бретон Хайлендс. Ще можете също да минете по прочутата панорамна пътека, кръстена на европейския изследовател Джон Кабот.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Източник и снимки : Интернет.
 



Тагове:   острови,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thomas - ...
01.06.2009 09:29
Тази класация нещо ми изглежда американска. Кой ги е подредил в точно този ред?
цитирай
2. eien - Мисля си, че редът, в който са подбрани и представени
01.06.2009 10:56
гонят комерческа цел.
цитирай
3. anubhis - томас,eien,
01.06.2009 11:25
не мисля,че подредбата е с комерсиална цел,а и не мисля,че има значение как са подредени и кой след кой следва...
и наистина не знам кой ги е подреждал:)
цитирай
4. nikiedno - mnogo me kefi
01.06.2009 13:50
Много ми хареса подбора. Безспорно има много острови по света които привличат вниманието , но и тези са ми достатъчни да се замечтая къде ще ходя когато забогатея...
цитирай
5. sphinx - thomas, eien
01.06.2009 16:11
Хахахахахаха!!! Направо ме разбихте с коментарите си!!! :))))))))))) Гледайте красотата, бе хора! Пълнете душите си! Ама, какви хора, бе! Лелеее, ужас!!!
цитирай
6. tili - Целта на подбора не е важна за мен.
01.06.2009 16:12
Важното е че имам възможност да се запозная с толкова прелестни места по Земята. Сигурно само до Санторини бих могла да отида, а другите ще си ги разглеждам от тук ;-)) Благодаря за удоволствието!
цитирай
7. sphinx - anubhis
01.06.2009 16:14
Извинявай, но така се ядосах на онези двамта, че забравих да изразя възхищението си! Толкова е красиво, че дъхът ми спира! БЛАГОДАРЯ!!!
цитирай
8. anubhis - сфинкс,
01.06.2009 16:33
разбирам те напълно,няма проблеми:)и аз благодаря,че посещаваш блога ми:)
цитирай
9. anubhis - тили,
01.06.2009 16:33
и аз така:))
цитирай
10. thomas - @sphinx
01.06.2009 16:52
Ако влизам за нещо в един блог, то е за да науча нещо интересно и да видя как мисли някой автор. В случая, уви, разбрах, че този конкретно дори не мисли - защото дори няма идея и КОЙ е правил тази класация (надявах се да е той лично, ако не след пътуване по 200 острова, то поне след разглеждането им из интернет, надявах се поне да знае откъде я е преписал, ама не би!). Така че повече нямах какво да кажа. Но щом ти е толкова смешно, да ти секна малко усмивката. С видяното тук не си видял и 1% от най-хубавите острови на света. И нещо повече, нямаш никакви гаранции, че тези въобще са от тях.
цитирай
11. anubhis - Томас,
01.06.2009 17:30
това,което съм постнала днес в блога си, се върти из близо 20 сайта в Интернет и ще ме извиниш,че не съм ги цитирала поименно,и за съжаление в нито един от тях не се казва кой,аджеба,е направил въпросната класация...Предполагам,че са направили този топ 10 според посещаемостта им от туристите...А,всъщност,ясно се видя,че не влизаш в моя блог,за да научиш нещо,било то и 1%,а за да се заяждаш,защото явно се мислис за вездесъщ...
цитирай
12. thomas - @anubhis
01.06.2009 19:20
А всъщност теб не те ли е срам, че съдържанието, което предлагаш на читателите си, е някакъв копи-пейст, който може да бъде намерен в поне още 20 сайта, а ти дори не си правиш труда даже и да го осмислиш, да разбереш защо е точно такова това съдържание и да добавиш някаква своя мисъл към него? Че мен би ме било срам, честно... Иначе - хубави картинки, мерси! :-)
цитирай
13. anubhis - Томас,
02.06.2009 07:50
и според теб каква още информация да добавя за тези острови,която да не е срещана в книгите или в Интернет?По твоята логика трябваше да измисля нещо гадно и да ги оплюя всичките,както ти правиш в последния си пост за Бербатов ли?Не,благодаря,предпочитам да предам красотата им,и не,не ме е срам,че съм събрала информацията от други сайтове и съм я сложила на едно място...А "картинките" наистина са хубави,благодаря:)
цитирай
14. tili - Това е ценното на тези постинги,
02.06.2009 12:48
че някой си е направил труда да се порови из Нета, да намери нещо интересно и да ни го поднесе. Това е повод за размисъл и по-нататъшни самостоятелни проучвания ако проявиш интерес. Всички сме виждали всичко и по ТВ и в книги и списания. Новата информация не е кой-знае колко, а постинги като този спестяват време. Нали и в това е смисълът на този блог-обмен, освен да се правим на велики! Поздрави, anubhis,продължавай!
цитирай
15. anubhis - тили,
02.06.2009 12:51
благодаря ти:)Поздрави и на теб:))
цитирай
16. gothic - Сватя, може да е
02.06.2009 21:27
странно, но аз залагам на Surtsey

http://en.wikipedia.org/wiki/Surtsey
цитирай
17. anubhis - Гот,еее,
03.06.2009 07:40
сигурно и ти си вулканична натура;)))
цитирай
18. thomas - @anubhis
03.06.2009 10:05
Щом питаш какво трябваше да видим в този пост, отговорът е "нещо, което не знаем".
цитирай
19. anubhis - Томас,
03.06.2009 10:21
ами повечето хора като мен са научили нови неща от този пост,най-малкото за красотата на тези места:)ако за теб това е малко и искаш да научиш повече,целият Интернет е на твое разположение:)повтарям се,но пак ти казвам - ролята не вездесъщия в блог.бг не ти отива:)
цитирай
20. usandthem - чудесни снимки !
03.06.2009 15:18
винаги с удоволствие се отбивам в твоя блог. Не му обръщай внимание на томас, да дразни и провокира-това е неговият начин да е център на внимание, иначе е добър да пише за пътни знаци и тоалетни! Нека си направи една руска подредба на острови, щом тази не му харесва, ще може да сложи и остров Болшевик на първо място !:))
цитирай
21. anubhis - usandthem,
04.06.2009 07:31
благодаря:)
цитирай
22. anica - Ех, хубави дестинацийки. Благо...
05.06.2009 16:09
Ех, хубави дестинацийки. Благодаря за хубавия пост.
цитирай
23. анонимен - Томас,
12.06.2009 13:38
не завиждай, че не си се сетил пръв да покажеш такива страхотни снимки! Някой път и ти ще заслужиш похвалите и поздравленията на читатели и приятели. А най- лесно е да се каже "аааа, аз какви острови знам...". Явно ние тук не сме такива щастливци като теб, че да сме обиколили поне 200 от най- прекрасните острови и доста се радваме на тези.
Анубис, благодаря за разходката!
цитирай
24. thomas - @23
12.06.2009 14:57
Да завиждам? Нищо подобно. Просто смятам, че всяка подобна класация (а съм сигурен, че има стотици такива по света) ще посочи различни 10 острова като най-красивите. Всяка от тях има своите причини да подреди лидерите по точно определен начин - политически, туристическо-лобистки, културни. Затова ми беше интересно да чуя най-малкото кой е източникът на точно тази класация (интернет не е име на източник, съжалявам), както и защо авторът си е избрал именно нея като отговаряща най-точно на неговите собствени представи.
цитирай
25. анонимен - Томас,
12.06.2009 15:05
ако не ти харесва, просто затваряш и си намираш друга класация. Не е нужно да обиждаш авторката и да разваляш приятното чувство на останалите.
цитирай
26. thomas - ?!
12.06.2009 15:08
"Тази класация нещо ми изглежда американска. Кой ги е подредил в точно този ред?". Къде тук видя обидата? Това бяха първите ми думи. С тях просто исках да изясня нещо много важно - кой е подредил класацията по този начин. Обидите дойдоха след това, и то бяха насочени към мен.
цитирай
27. анонимен - Anamary
13.08.2009 16:27
Драги anubhis!
Случайно влязох във Вашия блог, търсейки музей на открито. Поразена съм от тази невероятна красота, от която не мога да се откъсна. Благодаря Ви от сърце, само човек с богата духовност може да предложи такава наслада за очите и душата.
цитирай
28. анонимен - OzCtgiQJvEsryKqhwd
24.05.2011 04:27
Never seen a betetr post! ICOCBW
цитирай
29. анонимен - hihDVgmIeMzLSaxBp
24.05.2011 08:37
Now we know who the sensilbe one is here. Great post!
цитирай
30. анонимен - ZVzBRMYNTniMkE
24.05.2011 11:02
Kudos! What a neat way of tihknnig about it.
цитирай
31. анонимен - fkQJKUjjggJdBnflhN
24.05.2011 11:03
You're the gearetst! JMHO
цитирай
32. анонимен - IMepbHCTHKC
24.05.2011 14:41
That saves me. Thanks for being so snesbile!
цитирай
33. анонимен - OjJelYjzjhxaRphMo
24.05.2011 14:59
rpV0wd <a href="http://tcqjqpiavoih.com/">tcqjqpiavoih</a>
цитирай
34. анонимен - ZbimMakC
24.05.2011 15:41
9CXghl <a href="http://ybdnwhlqovxo.com/">ybdnwhlqovxo</a>
цитирай
35. анонимен - fWepseHfxKu
24.05.2011 15:43
WTu7rF <a href="http://khtnvrsvjfpw.com/">khtnvrsvjfpw</a>
цитирай
36. анонимен - yafQLGrtsFScJGBJ
25.05.2011 13:23
AOelx2 <a href="http://wypridvzlueu.com/">wypridvzlueu</a>
цитирай
37. анонимен - QwHrCGpsawUxxCNY
25.05.2011 17:45
XwB3eG , [url=http://dqqfrgdvlsrs.com/]dqqfrgdvlsrs[/url], [link=http://jezemohbwxtv.com/]jezemohbwxtv[/link], http://tkewhopqmraq.com/
цитирай
38. анонимен - pveNTplCbwKLv
25.05.2011 17:50
YVbfm0 , [url=http://xsulxsciehnd.com/]xsulxsciehnd[/url], [link=http://bbmyciacnozx.com/]bbmyciacnozx[/link], http://spnxokxultlo.com/
цитирай
39. анонимен - rtjYxxekrdE
25.05.2011 18:24
WK05Dg , [url=http://ddpezuxyfuec.com/]ddpezuxyfuec[/url], [link=http://dqfougrfbtao.com/]dqfougrfbtao[/link], http://lntugmclawlu.com/
цитирай
40. анонимен - WHRnASAdFUIONryIp
25.05.2011 19:51
It was dark when I woke. This is a ray of snushnie.
цитирай
41. анонимен - SVhrWahtBfs
25.05.2011 20:06
q1PSNa , [url=http://fvxcvscmplou.com/]fvxcvscmplou[/url], [link=http://wtxcutpmvqul.com/]wtxcutpmvqul[/link], http://kgmhzdxholvj.com/
цитирай
42. анонимен - BAyhOMcaVcKKrKGWek
25.05.2011 20:29
That saves me. Thanks for being so sesnlibe!
цитирай
43. анонимен - nNXZXcYtLYwSQmIUEt
26.05.2011 13:10
7dI7YU <a href="http://zjbywtoxzgve.com/">zjbywtoxzgve</a>
цитирай
44. анонимен - ObydBJRzWRYnVwW
26.05.2011 19:41
sJYKE5 , [url=http://nxgkydtmzrcx.com/]nxgkydtmzrcx[/url], [link=http://bptqfjqykban.com/]bptqfjqykban[/link], http://xzsyrjwynqju.com/
цитирай
45. анонимен - EzDvqKwnGQqrclVKj
28.05.2011 12:07
gYsNkJ <a href="http://vegnwucmdctd.com/">vegnwucmdctd</a>
цитирай
46. анонимен - YgHLZkzqRSNBMeGVvUj
28.05.2011 14:18
wlG8et <a href="http://xerhweurwsrz.com/">xerhweurwsrz</a>
цитирай
47. анонимен - neSiiilh
28.05.2011 14:28
JEtIyH <a href="http://bxivasceynks.com/">bxivasceynks</a>
цитирай
48. анонимен - SGZLWNPSmElvnbW
28.05.2011 14:38
GVHqVg <a href="http://ujfacpyvbzzp.com/">ujfacpyvbzzp</a>
цитирай
49. анонимен - osNMCECrrVYlqRzjK
28.05.2011 19:18
uTZEQk <a href="http://dartnrmrpwcf.com/">dartnrmrpwcf</a>
цитирай
50. анонимен - IrMZPsFyZxlaXAP
31.05.2011 18:02
uDtKE6 , [url=http://tooqxovvbqco.com/]tooqxovvbqco[/url], [link=http://mcbvhufbxvka.com/]mcbvhufbxvka[/link], http://gzjoyqcbqkkf.com/
цитирай
51. анонимен - LNetFGXGXTAsLUtdP
31.05.2011 18:37
PfszX3 , [url=http://wedizirauywi.com/]wedizirauywi[/url], [link=http://ivucbwnxuvsn.com/]ivucbwnxuvsn[/link], http://ufpgubheucsm.com/
цитирай
52. анонимен - DyoTbuodqCFnjg
31.05.2011 18:39
NK7OIQ , [url=http://otlapzhamesi.com/]otlapzhamesi[/url], [link=http://eqlwgtuxykck.com/]eqlwgtuxykck[/link], http://ezuyqvcjkccm.com/
цитирай
53. анонимен - LqqshYJMyDLKn
31.05.2011 18:44
876Kyc , [url=http://uraovfxazufi.com/]uraovfxazufi[/url], [link=http://htidumsusmlq.com/]htidumsusmlq[/link], http://mjlvgpsdqaho.com/
цитирай
54. анонимен - hljhvWLVbyia
01.06.2011 13:30
Vud5hc , [url=http://gmoguaalbkrs.com/]gmoguaalbkrs[/url], [link=http://nvgvuatydfyp.com/]nvgvuatydfyp[/link], http://cnnlhenomjtf.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: anubhis
Категория: Изкуство
Прочетен: 4842963
Постинги: 226
Коментари: 3483
Гласове: 10997
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031