Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 09:52 - Най-романтичните замъци в света
Автор: anubhis Категория: Туризъм   
Прочетен: 14389 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 12.11.2009 09:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В Средновековието замъците са строени с една основна цел – да бъдат надеждни при война. По-късно, когато войните придобили друго измерение, те се превърнали в символ на романтика и аристократизъм.Сайтът About.com направи класация на най-романтичните замъци.

    Замъкът “Нойшванщайн” (Нов лебедов камък) в Германия е разположен на 1100 м. надморска височина в Алпите. Всъщност точно той е прототипът на замъка във филма “Спящата красавица” на Уолт Дисни, както и в още няколко продукции на компанията. “Нойшванщайн” е построен през 18 в. от Крал Лудвиг ІІ, по-известен като Лудият крал. Замъкът Нойшванщайн е несъмнено сред най-известните дворци в света и подобно на човека, който поръчва изграждането му - най-мистериозният. Той съчетава в себе си контрасти, ирония и красота. По време на строежа замъкът не е бил известен като Нойшванщайн. Баварският крал Лудвиг П писал на своя приятел Рихард Вагнер: Искам да построя замък върху старите руини на Хохеншвангау край клисурата на река Пьолат. Той трябва да бъде в автентичния стил на укрепление на старите германски рицари. Проектът му бил известен под името „Новият замък Хохеншвангау".
  Едва по-късно, когато замъкът бил отворен за обществеността на 1 август 1886 г. - само седем седмици след смъртта на краля, зданието станало известно като Нойшванщайн („новият лебедов камък"). Кралят прекарал детството си в замъка Хохеншвангау, който бил изрисуван със сцени от средновековни легенди, включително за рицаря лебед Лоенгрин. Като дете Лудвиг се идентифицирал с Лоенгрин, за когото Вагнер написал опера през 1850 г. Една от големите иронии около замъка е, че той е построен да бъде лично убежище, свещено и недосегаемо, а се превръща в място, посещавано от над 1 млн. туристи всяка година.
  Друг парадокс е това, че по принцип е бил изграден като сцена за произведенията на Вагнер („достоен замък за божествения приятел Вагнер", както е писал Лудвиг II), но композиторът никога не го е посещавал. За да изпълни своя проект мечта, кралят наел театрален сценограф за архитект. Повече от декор, Замъкът, който Кристиан Янк проектира, предизвиква страхопочитание и изненада у посетителите си до ден днешен. Това отчасти се дължи и на факта, че компанията Дисни го използва като модел за изграждането на 12 свои замъка, включително Замъка на спящата красавица, както и на замъка на прочутата си продукция „Красавицата и Звяра". Уникалното местоположение на замъка, комбинирано с „фантазията в камъни", създава специфична магия благодарение усилията на редица инженери и архитекти.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


image

image

 

Замъкът "Алхамбра" (Alhambra) се намира в южната част на Гранада, Испания. На арабски името му означава “пурпурен камък”. Първоначално той е построен с изцяло военни цели, но с течение на времето се превръща в туристическа атракция. Комплексът е разделен на четири основни части, като във всяка една могат да бъдат видени уникални фрески и интериорни детайли.Живописната провинция Гранада неслучайно е определяна като една от перлите на Испания. А някои историци дори настояваха преди време гордостта на града - дворецът Алхамбра, да бъде обявен за осмото чудо на света. В Гранада горещото испанско слънце е сякаш излязло от роман на Хемингуей, а дворцовият комплекс привлича като магнит туристи от цял свят. Арабската Алхамбра, която стои необитавана от 1492 година, и до днес е съхранила духа си.Непосредствено до центъра на прелестната Гранада, Алхамбра е притихнала върху хълмовете и при първото посещение там е невъзможно да не се направи сравнение с търновския Царевец. От хълма се открива невероятна гледка към целия град, който изумява с белотата си.
Заобиколен от стените на крепостта, дворцовият комплекс впечатлява с пищната си растителност, а фантастичната "Райска градина" надминава по красота парка във Версай.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 

Болдт (Boldt Castle) в САЩ всъщност е модерна интерпретация на замък. Той представлява истински пъзел от средновековен и викториански стил и е по поръчка на състоятелния американски бизнесмен Джордж Болдт. Той планирал да го подари на съпругата си Луис на 14-ти февруари през 1905 г.

В построяването на внушителната сграда участвали повече от 300 човека - строители, ландшафтни специалисти, изкуствоведи, декоратори и т.н.. За съжаление Луис така и не получава подаръка си, тъй като умира преди той да бъде завършен. От своя страна Джордж Болдт също се отказва от проекта. Едва през 1977 г. местната управа реновира и възстановява сградата.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 

Една от атракциите в Прага е замъкът Храдчани. Той е построен през 9 в. и се отличава с внушителни размери – дължина 570 м. и ширина 128 м. Всички владетели живели в него са променяли облика му с годините, като днес той притежава класически вид с деликатни готически нотки.

Днес Храдчани изпълнява функцията на официална резиденция.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


image

image
image


 

“Хърст” е замък в Калифорния от ново поколение. Той е построен през 1926 г. по поръчка на медийния магнат Уилям Рандолф Хърст. Проектът е дело на дизайнерката Джулия Морган, като част от интериора са италиански и испански антики.

Броят на стаите е 165, а градините, терасите, басейните и алеите заемат близо 514 хил. кв. м. Любопитно е да се узнае, че именно в “Хърст” са снимани сцени от култовия филм “Кръстникът”.


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



 

Замъкът "Лийдс" в Англия е известен и под името – “Замъкът на дамите” и “Най-красивият замък в света”. Донякъде това се дължи факта, че е заобиколен от живописно езеро, а освен това залите му са пълни с изкуство, антики и история. Датира от средата на 800 г. и е служил за дом на Едуард I, Хенри V и Хенри VIII.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 


 Източник и снимки :Интернет.


 






Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Хубави замъци,
10.11.2009 17:11
на първия му се каня вече втора година, но нещо не се получава. Затова пък бях миналата година по френските замъци и се чудя защо нито един не е намерил място в тази класация?

И на Храдчани съм била 1-2 пъти, много е интересно там и "Св.Вит" е впечатляващ, но грам романтика не съм усетила там! :)
цитирай
2. anubhis - tera ,
11.11.2009 09:31
красиви са,наистина:)) ох,на първия кой не би му се заканил:) а романтиката може би се дължи повече на историята им,отколкото на сегашното им състояние.
Подготвям и втора част на този постинг,и те уверявам,че ще има поне два френски замъка:))
цитирай
3. sowhat - вчера бях много ангажирана , но днес
11.11.2009 09:55
ану благодаря за това.
удоволствие си ми
цитирай
4. anubhis - благодаря ти,Соу,
11.11.2009 10:36
за мен е удоволствие да съм ти удоволствие ;)
цитирай
5. tili - Аааа и това
20.11.2009 14:57
отива в блогрола ми незабавно. Прекрасен подбор!
Отдавна съм си избрала едно малко прозорче на високата кула на Нойшванщайн - да си гледам от високо ;-)))
цитирай
6. anubhis - tili,
23.11.2009 08:09
гледам,всички натам сме се ориентирали:)))))
цитирай
7. mysteries - Иван
24.05.2010 12:59
Много яки замъци, версайският дворец си остава обаче замъка на замъците.

ето тук има също доста замъци
http://zamaci.pochivka.com
цитирай
8. анонимен - питане за снимки
13.10.2010 23:33
Здравей!
Търсейки в интернет се натъкнах на твоята статия за замъците - чудесно написана, браво! Интересува ме от къде мога да намеря снимката, която представлява поглед към планини през две колони - първата, която се появява най-отгоре? Трябва ми да е доста по-голяма, ако случайно познаваш автора би било прекрасно!
Благодаря предварително!
Златна Михайлова
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: anubhis
Категория: Изкуство
Прочетен: 4842931
Постинги: 226
Коментари: 3483
Гласове: 10997
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031