Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 21:51 - С КОРАБ ОТ ВАРНА ДО БАТУМИ, СУХУМИ, СОЧИ, ОДЕСА И КРИМСКИЯ П-ОВ
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 8585 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 24.09.2011 17:56


 Това е било едно интересно и вълнуващо пътуване от Варна до другия край на Черно море. Интерес са предизвикали дори и делфините, които често са плували в близост до кораба. Ето  малко информация за Батуми.
                                                       Батуми                           image  
Град Батуми (Batumi) се намира в Югозападна Грузия, разположен е на брега на Черно море. Възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе. Интерес представляват крепостта Тамара; католически храм; Държавен музей на Аджария; музея на Сталин; океанариум; Ботаническата градина. Дългият крайбрежен булевард води до цветен, пеещ фонтан. Атракция в Батуми е възможността да обиколите града с файтон.  Град Батуми е  известен от 11 век след Христа. През Средновековието принадлежали към Османската империя а през 19-ти век към  Русия. Благодарение на тръбопровод, който започва да тече от Баку, в градът са  били построен много фабрики за производство на химични вещества, рафинерии и други за преработка на петролни продукти. Батуми  е не само един индустриален град, но и град,  известен с морските си  курорти. Има много паметници. Една от най-големите атракции е местната Ботаническата градина и  музеят Батуми Аджария. Градът има  университет, голямо пристанище и от 2007 г. насам има и Дом на Конституционния съд на Грузия, който е преместена тук от Тбилиси.  В момента в Батуми живеят  повече от 200 000 жители ..   В района на Батуми и около него се намират редица интересни туристически обекти. Това са напримерRioni отдалечен на около 81 км., Colchis отдалечен на около 74 км., Batumi Ботаническата градина отдалечен на около 9 км., Gonia отдалечен на около 10 км.
image

image
                                 В столицата на Абхазия  гр. Сухуми.

Суху̀ми (груз. სოხუმი soqumi, абх. Аҟəа aqwa, ) е град в Северозападна Грузия, столица на Абхазия. Разположен е на брега на Черно море и има население около 43 700 души (2003).

На мястото на града през VI век преди н.е. е основана гръцката колония Диоскурия, по-късно част от Понтийското царство. В римската епоха на мястото на днешен Сухуми римляните построяват крепостта Себатополис.

През Средновековието градът е изветен под името Цхум и е част от Грузинското царство. През XVI-XIX е османска крепост под името Сухум кале

Сухуми е важен културен и научен център с голямо пристанище и е световно известен курорт и един от най-популярните градове в бившия СССР. Средната лятна температура е 23 градуса, а зимната 15 градуса. През зимата, когато в северните части на Черно море има сняг, в Сухуми грее слънце и цъфтят мимози и акации. Градът е богат на субтропическа растителност. Това е град - парк, столица на палмите.
image

image

След Сухуми се отправихме към перлата на Черно море - СОЧИ.

Сочи е град и неофициална изложба - курорт в Русия . Със своята площ / 3502 km2/ е най-големият град в Русия . Сочи е разположен между бреговете на Черно море  в подножието на Кавказ в област Краснодар. Сочи е разположен на северния край на субтропиците, затова е популярен град със спа и курортни комплекси. Той е първият руски град, който спечели правото да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2014.
Областта около Черно море вероятно е бил обитавана от времето на палеолитната среда. Първото споменаване за града Сочи датира от 65 г. пр. Хр, когато името е било  Dzihi Zichy. В периода от 6 до 15-ти век градът е принадлежал на Chazarům. Запазени от това време са църквата и руините на византийската базилика. През 1917 г. придобива статут на град и се превъръща в  място, където  е била лятната резиденция на Сталин и Путин.
Сочи е един от най-популярните туристически дестинации в Русия  и предлага на своите посетители много туристически атракции. Основният източник на доходи са туризма и услугите. В града има голям наплив на туристи още през втората половина на 20 век . Изградена е съвременна  архитектура с 12 кина, делфинариум, луксозни хотели, ресторанти, летен театър и постоянен цирк. Сочи и крайбрежните градове предлагат почти неизчерпаем брой  хотели, СПА центрове, кафенета и барове, увеселителни центрове и водни паркове.

В района на Сочи и около него се намират редица интересни туристически обекти. Това са например. Красная Поляна отдалечен на около 40 км., Dagomys отдалечен на около 7 км., Пещерите Voronija отдалечени на около 57 км., Езерото Рика отдалечено на около 68 км.,  Zhoekvara отдалечен на около 52 км., Водопад Gega отдалечен на около 62 км., Национален парк Сочи отдалечен на около 41 км., Кавказки Физически Резервации отдалечен на около 49 км., Ривиера Сочи отдалечен на около 2.3 км., Ботанически Градина Сочи ,отдалечена на около 5 км.
image

image

От Сочи отплавахме за ОДЕСА - едно от най-големите черноморски пристанища и другата перла на Черно море.
Одеса – перлата на Черно море     image image image image image

Местният писател Исак Бабел твърди, че Одеса е градът с най-много чар в тогавашната Руска империя. Спокойно може да се твърди, че градът е запазил тази си уникалност и в рамките на днешна Украйна. Вследстнвие на очарованието му 8 града в САЩ, 2 в Канада и 1 в Бразилия са наречени Одеса. Същото име носи и езерео и дори планета.
Одеса възниква чак през 18 век, вследствие на руската експанзия на тази територия. Новият град привлича множество търговци, земевладелци и магнати, преследващи богатство.
За разлика от повечето съвременни руски градове, строителството на Одеса е внимателно планирано. Херцог дьо Ришельо, който служел в руската армия по-късно става губернатор на града. 
Градът разцъфтява през 19 век и привлича наистина разнообразно население – руснаци, украинци, арменци, гърци, германци, французи, българи, италианци и други, като всички те дават своя „отпечатък” в развитието на града.

Могат да се посочат поне 10 чудесни причини да посетите Одеса: 
Одеса е градът на усмивките. Приятелската атмосфера печели сърцата на гостите, а доказателство за способността на жителите му да се веселят, е Фестивалът на смеха, който се провежда ежегодно на 1 април.

Одеса е перлата на Черно море. Градът се радва на слънцето 240 дена в годината. Одеса означава слънце, плажове – гмуркане, плаване с яхта, риболов, плуване с делфините.

Историческият център на града е рай за познавачите на архитектурата. През различните периоди Одеса е строена от австрийци, англичани, италианци, германци, французи и други. Паметниците на херцог дьо Ришельо, Катерина Велика, Пушкин и други са добре познати по целия свят.

Одеса е истинско съкровище за познавачите на изуството. 20 градски музея са разположени в луксозни исторически сгради.

С 200-годишната си история Одеса е културната столица на южна Украйна. Удивителната сграда на операта е построена през 1887 и по-късно възвеличана от Пушкин в „Евгений Онегин”. 10-те театъра в Одеса, обновени и възстановени през последните години, впечатляват любителите на изкуството с интериора и изпълненията на артисти от Украйна, Русия и други части на света.

Одеса е пристанищен град, което я прави център на търговията. Големите търговски центрове се допълват от малките магазинчета, предлагащи оригинални декорации, сувенири и подаръци.

Одеската кухня е вкусна и разнообразна, а производството на вино в този плодороден южен район датира от древни времена.

Градът непрекъснато се променя. Нощният живот „завъртява главите” на гостите, предлагайки незабравим парад от мода и забавление.

Градът е подходящо място за укрепване на здравето, предлагайки разнообразие от СПА центрове и санаториуми.

Одеса предлага чудесни възможности за бизнес туризъм. Градът разполага с всичко нобходимо за провеждането на семинари, конференции и т.н.
image

И още за Одеса:

  image    
Град Одеса (Одесса - руски) се намира в Югозападна Украйна. Градът е голямо пристанище и културен център. Основан в края на XVIII век от Катерина Велика. Очарователен и аристократичен град, известен е с „Големите стъпки на Потьомкин”.Интерес представляват улица „Суворов”: Стълбището на Потьомкин: Мостът „Тешчин”: Крайморският булевард; Шахския дворец; Оперния театър; Френския булевард; Археологическия музей; Музей на морската история; Музей на патриотична слава; Катакомбите - използвани от престъпници, революционери и партизани от Втората Световна Война.   Навярно, всичко казано до тук ви беше интересно. Нека да видим и клипчета за съответните градове.

1. За да видите клипове за Батуми кликнете ТУК или ТУК.

2. За да видите клипове за Сухуми кликнете ТУК или ТУК3. За да видите клипове за Сочи кликнете ТУК или ТУК4. За да видите клипове за Одеса кликнете ТУК или ТУК

 



Гласувай:
10



1. анонимен - Интересни пътешествия
11.08.2010 12:21
Браво за пътуванията в Европа и близките страни.Нучих много неща от Вас и Ви поздравявам за добре написаното.
Един одесчанин, живеещ в България
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 249026
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930